Marie Méro, voor fiere vrouwen! Meet Claudia Allemeersch ...

Marie Méro, voor fiere vrouwen! Meet Claudia Allemeersch ...

Claudia Allemeersch won Beste Hobbykok van Vlaanderen en staat bekend om haar pure gerechten. Dat ze een drukke agenda heeft, mochten wij aan levende lijve ondervinden! Ze barst van de ideeën en heeft een hele hoop nieuwe projecten op haar bord liggen. Een prachtige schalenlijn, handgemaakt in het Tamegroute dorp in Marokko met haar eigen signatuur. En een high-end foodbox, die beschikbaar zal zijn bij de betere slagers. Daarnaast is ze ook continue bezig met nieuwe recepten voor haar kookboeken en vindt ze zichzelf continue opnieuw uit.

Een druk programma dus, wat er voor zorgt dat ze daarbuiten zo eenvoudig en puur mogelijk wil leven. We schreven het hierboven al, maar het woord “puur” omschrijft Claudia tot in de puntjes. Haar kledingstijl is eenvoudig en chic, met veel aandacht voor stof, kwaliteiten en snit. Ze houdt van mooie, lekkere en kwalitatieve dingen. Haar kleren, beddengoed en handdoeken moeten “kraken”, zoals ze het zelf zegt. Eenvoud in zijn mooiste vorm dus, en een perfect match met Marie Méro


Claudia, je won ‘Beste Hobbykok van Vlaanderen’. Ten tijde van jouw overwinningszege, welke rol speelde kledij in jouw leven?

Kleding heeft altijd wel een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik heb dit eigenlijk meegekregen van thuis uit. Mijn mama vond het belangrijk dat ik goed gekleed was. Voor een mooie mantel in de winter bijvoorbeeld werd weleens wat meer geld uitgegeven. Er werd altijd gekozen voor kwaliteit en dit doe ik nog steeds. Ook tijdens de opnames van ‘Beste hobbykok van Vlaanderen’ lette ik er steeds op om goed voor de dag te komen. Ik had wel een schort aan, maar toch ;-)

Is die rol van kledij nu veranderd? Ga je nu bewuster om met je outfitkeuze dan vroeger?

Ik loop meer in de kijker dan vroeger en automatisch besteed je dan nog meer aandacht aan je voorkomen. Ik vind het ook fijn ’s morgens vroeg op te staan en de tijd te nemen om mij mooi te maken. Dat geeft mij een goed gevoel.

Kan je Marie Méro in een aantal woorden omschrijven?

Het eerste woord dat bij mij opkomt is elegantie. Dit is voor mij het Marie Méro trefwoord.
Iets dat mij bijgebleven is uit de vorige wintercollectie is het ensemble met rood en beige. Dat vond ik super chic. Verder vind ik de collectie heel vrouwelijk.

Hoe ziet jouw ideale outfit eruit?

Mijn kledingstijl kenmerkt zich als casual chic. Soms betrap ik mij erop dat ik steeds naar dezelfde kleuren grijp. Als ik mijn kast open zie ik overwegend wit, blauw, camel en zwart. Door deze keer voor een print en fellere kleuren te kiezen, treed ik toch wat uit mijn comfortzone.

Ik heb mijn eigen stijl maar ik denk wel na over accenten bij speciale gelegenheden. Ik heb iedere dag iets anders aan afhankelijk van mijn mood. Ik hou van rokken. Ik kan ze basic dragen met platte schoenen en T-shirt, maar ook wat meer opgekleed. Rokken draag ik nog niet zo lang, maar ik voel me er heel goed bij. Sneakers draag ik ook nog niet zo lang, dus mijn kledingstijl is wel geëvolueerd.

Wat is er voor jou belangrijk als het om kledij gaat? Waar let je op tijdens het windowshoppen en passen?

Stof en kwaliteit zijn voor mij heel belangrijk. Ik heb graag dat het kraakt. Zelf mijn lakens in bed. J Ik ben fan van stevige en gestructureerde stoffen zoals tweed, … Ik kan mij heel goed vinden in de verschillende texturen in de uni stoffen van jullie collectie. De zachte mantel met visgraatprint, de faux-lederen rok of de grof gebreide debardeur met rolkraag zijn mijn favorieten.

Welke zaken zijn voor jou belangrijk qua kledij, pasvorm, comfort en trendyness?

Less is more. Ik ben absoluut geen voorstander van té opzichtig. Frullen en blinkers zijn aan mij niet besteed. Een mooie snit vind ik ook belangrijk. Ik hou van volume. Een mantel met ingezette mouwen vind ik persoonlijk mooier dan één met raglanmouwen.

Besteed je veel aandacht aan accessoires?

Ik draag nooit grote oorbellen. En als ik het toch eens zou proberen dan zegt de blik van mijn man genoeg (lacht). Dit past gewoon niet bij mij. Ik heb een collectie tijdloze juwelen die ik op alles kan dragen. Ik kan veel geld uitgeven aan handtassen en schoenen. Deze maken de outfit af. Ik koop ze dan ook vaak in het zwart zodat ik deze met alles kan combineren.

Als beste hobbykok en levensgenieter pur sang, wat zijn jouw favoriete eetadresjes in Roeselare?

In Roeselare mogen er gerust een paar adresjes bijkomen voor wat meer variatie.
Twee die er voor mij uitspringen zijn ’t Verschil in Gits en Le Nord in Roeselare. Ze hebben een uitgebreide kaart die een lekkere keuken biedt in een gezellig kader.

En dan Boury, maar dat is enkel voor heel speciale gelegenheden. Dit is het summum natuurlijk.

In welke gerechten kan jij je het meeste vinden? Is dit de Vlaamse keuken?

Ik hou van de Vlaamse keuken, maar dan vooral voor thuis. Ik kook vaak dagdagelijkse gerechten maar ik geef er mijn eigen toets aan. Bestaande zaken nieuwer maken. Ik haal veel inspiratie uit mijn reizen. Ik experimenteer dan met kruiden of voeg een extra ingrediënt toe aan de saus.. Mijn absolute voorkeur gaat uit naar de Meditteraanse en Franse keuken. Vis à la plancha, klaargemaakt en croute de sel, met een sauce vièrge met kappertjes. Pure keuken en zo lekker.

Je bent eigenlijk puur in alles wat je doet, Claudia, dat zien we ook in jouw kledingstijl!

Ik heb hier nooit bij stilgestaan wat betreft mijn kledingkeuze, maar nu je het zegt … (lacht)

Je bent momenteel volop bezig met verschillende projecten, waaronder jouw Tamegroute schalenlijn die binnenkort op de markt komt. Vertel eens, wat is de inspiratie hierachter?

Dit prachtig Marokkaans aardewerk wordt gemaakt in het dorp Tamegroute. Letterlijk betekent Tamegroute ‘het laatste dorp voor de woestijn’. Het aardewerk wordt ambachtelijk gemaakt door éénzelfde familie, van generatie op generatie. Er wordt met een bepaalde soort klei gewerkt, waarvan de ingrediënten een goed bewaard familiegeheim blijven. De schalen worden geglazuurd. De typisch groene kleur bekom je doordat er koper aan de klei is toegevoegd. Om de gele kleur te bekomen wordt het koper vervangen door een andere stof. Het mooie is dat ieder exemplaar uniek is. Je hebt nooit twee identieke stuks. Soms zie je een zwarte rand, van het spatten in de oven, wat voor een speciale toets zorgt. Het is echt handwerk. De schalen zijn allemaal gesigneerd ‘Aan Claudia’. (toont trots een foto) Momenteel is er een eerste pallet onderweg naar België. Wij zijn volop bezig met de ontwikkeling van een platform om de bordjes online te bestellen
Dit zal samen komen met de lancering van mijn nieuw boek.

De uitgave van een nieuw boek is dus het tweede project waar je momenteel mee bezig bent?

Inderdaad. Thermomix Mediterraan komt dit najaar uit. Het is een boek vol mediterraan getinte gerechten die ik samen met chefs uit Spanje, Marokko, Italië, Griekenland, Turkije en Kroatië heb samengesteld. Het gebruik van de thermomix zit de laatste jaren in de lift. In het boek vind je telkens een gedetailleerde beschrijving van de gebruikte thermomix functies en bereidingstijden. Het feit dat ik samen met sterren-chef Roger van Damme het kookboek mocht aanvullen met enkele heerlijke desserts is letterlijk en figuurlijk de kers op de taart voor mij. Ik vind het een hele eer om met zo’n topchef samen te werken.

Er staat veel op de planning bij jou, want je bent ook nog bezig met een derde project?

We zijn volop bezig met het ontwikkelen van een nieuw concept voor foodboxen.
Uit ons marktonderzoek bleek dat er wel vraag is naar tapas- en aperitiefboxen.
Verder werken we ook aan feestmenuboxen met zeer goede grondstoffen en het betere vlees. Ze moeten net dat ietsje meer bieden maar toch makkelijk te bereiden zijn. De gemiddelde bereidingstijd is 20 à 30 minuten voor een menu. We zitten momenteel nog in de testfase. Is het lekker, is het genoeg en dergelijke meer. Als alles goed gaat, zullen ze vanaf half oktober beschikbaar zijn o.a. bij de slagers.

Wat vind je van het ‘ik koop lokaal’ verhaal? Is dit belangrijk voor je?

Ik mag mezelf toch wel een Roeselaarse local noemen. Ik hou echt van de stad en de sfeer errond. Roeselare neemt veel initiatieven en doet enorm veel moeite om klanten te lokken en lokale winkels te steunen. Ik heb mijn vaste adresjes voor mijn inkopen. Enerzijds om lokale handelaars te steunen maar anderzijds ook om een babbeltje te doen, want ik ben een echte babbelaar.

Dat je super sociaal bent, dat had ik al door! Is netwerken belangrijk voor jou?

Voeling voor de ‘commerce’ en sociaal zijn is iets wat in je zit van nature. Dat kan je niet aanleren. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat er een extra duwtje nodig is om het netwerk te vergroten. Dus als ik de tijd heb, pik ik wel eens een afterwork event mee.

Neem je vaak deel aan lokale initiatieven van stad Roeselare?

Roeselare is een bruisende stad. Ik heb heel veel respect voor al die mensen die zoveel tijd en energie steken in het organiseren van alle soorten evenementen en initiatieven. Als ik tijd heb, zal ik niet laten hier aan deel te nemen of zelf een handje toe te steken indien dit in mijn planning past.

Onze najaarscampagne staat in het teken van powervrouwen. Wie is voor jou een échte powervrouw?

Ik denk meteen aan Martha Stewart! Zij is 80 plus maar blijft er ongelooflijk goed uitzien. Ze is gezien haar leeftijd nog steeds heel ondernemend. Zij straalt pure power uit.
Ook Jane Fonda is wel een vrouw waar ik naar opkijk. Ongelooflijk hoe energiek zij nog steeds is.

Wat betekent het woord ‘power’ voor je?

Energie hebben. Altijd maar voortdoen. ‘Deure doen’ zeggen ze in het West-Vlaams.

Zie jij jezelf als een fiere vrouw? Wat betekent het voor jou om ‘fier’ te zijn?

Voor mij betekent het om die energie te hebben om ’s morgens vroeg op te staan, mij mooi te maken en de kracht hebben om er iedere dag opnieuw iets van te maken!


De outfits van Claudia zijn te verkrijgen online, in de Marie Méro concept stores en de betere multimerkenwinkels in jouw buurt.